تهیه نقشه هوایی سه بعدی با هوش مصنوعی

ADR چیست ؟  

ADR مخفف Area Digital Reconstruction یا بازسازی دیجیتالی هر فضایی می باشد . فتو مپ تری دی یا ADR در واقع اسکن سه بعدی هوایی می باشد به این ترتیب که دوربین و سنسورهای مخصوص به پهباد متصل می شوند و بعد از Programming ، بر روی منطقه خاصی پرواز می کند و بصورت افقی و عمودی در ارتفاع های تعیین شده عکسبرداری می کند سپس بعد از پروسس هوشمند تصاویر در نرم افزار بومی ، خروجی بدست آمده اسکن سه بعدی از محل تصویربرداری شده با ویژگی منطبق بودن بر نقشه گوگل و نقشه شهری (x,y,z) می باشد .با توجه به اینکه در این مدل تصویربرداری کلیه آبجکتها بصورت سه بعدی قابل شناسایی می باشند و مش 3D شهر را در اختیار داریم با کمک ابزارهای اندازه گیری (موقعیت جغرافیایی ، اندازه طولی اشیا ، مساحت ، حجم و ..) با دقت بالای 97 درصد می توان برداشت اطلاعات کرد .

ADR1

سیستم مختصات دهی یکپارچه شهری

سیستم های ADR یک جسم 3 بعدی صلب را ایجاد می کنند، با توجه به اینکه در جسم صلب دگرریختی و تغییر شکل اتفاق نمی افتد، تنها با دادن مختصات خاصی در شهر، کل شهر در سیستم جهانی دارای مختصات منحصر به فرد می شود.

در نگاه اول ممکن است به نظر برسد که این کار را می توان با سیستم های RTK موجود انجام داد. اما باید به 2 نکته توجه نمود:

سیستم های RTK یا GPS های دستی ابتدا باید در محیط مستقر شوند تا مختصات را به دست آورند ولی در سیستم یکپارچه ی ADR کل شهر با مختصات هر نقطه نگاشت پیدا کرده است.

امکان استقرار RTKها در هر مکانی(پشت بام منازل مسکونی یا بالای شاخه درختان) برای ماموران شهرداری ممکن نیست، اما با سیستم یکپارچه ADR مختصات نقطه به نقطه ی شهر تنها با یک کلیک میسر می شود.

برخی از کاربردهای ADR

با استفاده از جعبه ابزار تعبیه شده در سیستم تعاملی ADR می توان اقدام به محاسبه فاصله فضایی سه بعدی بین هر دو نقطه در محیط را کرد .

علاوه بر آن ، سیستم محاسبه سطوح سه بعدی قابلیت محاسبه ی سطوح محصور در چند وجهی فضایی را ممکن می سازد . قابلیتی که از محاسبه سطح آسفالت و دیواره تا هر سطح غیرهمسان و همچنین محاسبه عمق ، حجم و … را ممکن می سازد و در کنترل پروژه ها و خدمات شهری کاربرد بسیاری دارد .

مدیریت واقعی بحران قبل از وقوع هر پیشامد ناگواری اتفاق می افتد نه بعد از وقوع آن. در مدیریت بحران برای سیاست گذاری و راهکار اندیشی نیاز به ابزار هایی از جمله سیستم های اطلاعات مکانی و سیستم های شبیه سازی بحران است. ADR ها یکی از ابزارهای پیشرفته ی مدیریت بحران اند که در تمامی مراحل به عنوان ستون فقرات نظارت، شبیه سازی و تصمیم گیری مورد استفاده قرار می گیرند.

با استفاده از مدل های دقیق سه بعدی که  ADRها در اختیار ما قرار می دهند می توان بسیاری از سوانح را شبیه سازی نمود. الگوی طغیان رودخانه ها، شکل آبگرفتگی و جاری شدن سیل با شبیه سازی سیالات امکان پذیر می شود. و برای شبیه سازی های پیچیده تر مانند زلزله و یا انفجار، نیاز به استفاده از نرم افزارهای مولتی فیزیک می باشد.

برای نظارت و مانیتورینگ بافت گیاهی، حریم رودخانه ها، محاسبه ی تغییر حجم آب دریاچه و تالاب ها می توان از ADR استفاده کرد. در تطبیق ADR دو سال متوالی از یک منطقه حتی می توان شکسته شدن یک شاخه را تشخیص داد.

شاید ADRها در هیچ بخشی به گستردگی پدافند غیرعامل کارایی نداشته باشند. در استراتژی های پدافند غیرعامل، حداقل سازی آسیب پذیری، بدون یک سیاست جامع و راهبردی محقق نخواهد شد. طبیعی است که تاب آوری یک شهر تا قبل از وقوع حادثه ای دلخراش قابل آزمایش نیست و فقط می توان با شبیه سازی از عملیاتی شدن یک استراتژی مطمئن شد. ADRها یکی از مهم ترین ابزار مانیتورینگ، شبیه ساز حوادث و شرط لازم هر تصمیم گیری کلانی محسوب می شوند.

با استفاده از مدل سه بعدی شهر به عنوان اطلاعات ورودی سیستم های شبیه سازی چند فیزیکی، می توان اقدام به شبیه سازی الگوی دکل های مخابراتی قبل از پیاده سازی نمود. طبیعی است این شبیه سازی ضمن صرفه جویی مالی منجر به پیاده سازی بهترین الگوی پوشش مخابراتی شهر با کمترین حد تداخل ممکن خواهد شد.

با توجه به وسعت پهنای جنگل ها ، خط ساحلی و در کل منابع طبیعی و از طرفی سوء استفاده هایی که در این خصوص توسط افراد سودجو انجام میشود نیاز مدیریت کلان شهری را به کنترل و مدیریت دقیق تر نشان می دهد . علاوه بر آن با کمک ADR می توانیم طراحی ، برنامه ریزی گردشگری و سرمایه گذاری های اقتصادی را با چشمانی باز و به دور از اشتباه انجام دهیم .

یکی از مشکلات عمده پروژه های بازسازی و ترمیم عدم توانایی برآورد دقیق مالی پروژه می باشد که باعث تولید هزینه های گزاف پیش بینی نشده ای در این گونه پروژه ها میشود .در مورد بازسازی بناهای تاریخی ، یکی از عمده مشکلات مورد بحث با توجه به اهمیت بنای تاریخی عدم دسترسی به وضعیت سابق بنا می باشد که وجود آرشیو از وضعیت پروژه در بازه های مشخص کمک شایسته ای در این امر خواهد داشت .

یکپارچه سازی نقشه های زیرساخت های شهری از آب و فاضلاب گرفته تا خطوط مخابرات، برق، گاز، حتی تونل های مترو و نوع مدیریت موازی این زیرساخت ها یکی از دغدغه های مهم مدیریت شهری هوشمند است. که به لطف تحقق سیستم های ADR می توان تمامی این زیرساخت ها را در یک سیستم جامع مدیریت کرد.

با استفاده از پتانسیل مدیریتی 3D GIS و جلوگیری از موازی کاری ها، بسیاری از خلاهای مدیریتی در هماهنگی های بین سازمانی از بین رفته و در کنار افزایش بهره وری موجب کاهش هزینه ها نیز خواهد شد. همانطور که در تصویر زیر مشاهده میشود به سادگی می توانیم حجم خاکبرداری شده گودال مربوطه را محاسبه کنیم

برای سنجش کیفیت تصاویر در فوتوگرامتری یکی از پارامترهای مورد بحث GSD و یا فاصله نمونه برداری زمینی (Grand Sample Distance) است که این پارامتر در نقشه برداری های سازمان نقشه برداری 21 می باشد که این عدد در تصویربرداری با کمک ADR تا 3 کاهش می یابد . لازم بذکر است این کاهش 7 برابری که با قابلیت اندازه گیری (Measurement) توام می شود اثبات کننده کارایی بالای این ابزار می باشد .

اسکرول